Letní tábor Krounka 2021 je již minulostí

19.07.2021 08:45

Všechno zlé je pro něco dobré – dětský tábor Krounka, který pro děti zaměstnanců pořádá odborová organizace OSŽ Skanska ŽS, musel po 46 letech ustoupit nové, veřejně prospěšné výstavbě, a tak ho naše odbory nahradily novým táborem u obce Krčkovice – Hrubá Skála v Českém Ráji. Část vybavení starého tábora poskytli lidem z tornádem postižených oblastí.

„Narychlo jsme museli hledat nové působiště, a to i s ohledem na nejistotu pandemické doby. Ale podařilo se, a za dodržení přísných hygienických opatření se tábor mohl konat,“ říká Petr Dvořák, předseda základní organizace OSŽ Skanska ŽS a vedoucí letního dětského tábora. „Byl to pro nás návrat ke klasice, ke kořenům tradičního táboření. A kromě toho, Tábor u Vosáků i okolní krajina plná luk a skal poskytla úžasné kulisy pro naši celotáborovou hru – severské legendy. Na skály jsme pod vedením zkušených instruktorů také skutečně vylezli," usmívá se Petr Dvořák.  

 

Současné tábořiště je čistě stanové, dokonce i klubovnu se podařilo nahradit nově zakoupeným vojenským stanem typu „Hangár" od Armády ČR, ze kterého byli malí i velcí táborníci nadšeni. Počasí táborníkům celých 14 dní přálo, i ty nejhorší bouřky se mu vyhnuly – že by nad táborem držel ochrannou ruku sám hromovládný Odin?

Letošního tábora se účastnilo 66 dětí zaměstnanců Skanska i mimo ni, zájem rodičů jako každoročně převýšil kapacitu. „Letos jsme před zahájením tábora museli přivézt i naše vybavení z původního tábora, vše rychle postavit, a v den odjezdu zase zbourat. Ale zvládli jsme to i díky pomoci dětí, které byly jako každý rok bezvadné," chválí své táborníky Petr Dvořák.

Část vybavení z původní základny, jako spacáky, deky nebo polštáře, poskytli organizátoři tábora přes organizaci DUHA Miřetín lidem postiženým červnovým tornádem a přes Skautské hnutí nabídli i několik míst v táboře jejich dětem.

„Jejich jménem, i jménem všech táborníků, patří poděkování našim podporovatelům a sponzorů. Za finanční pomoc ve formě daru pro ZO OSŽ Skanska ŽS vedení společnosti Skanska, za materiální a lidskou podporu Ing. Milanu Svatoňovi ml. ze závodu ŽS, Ing. Stanislavu Žaloudkovi z dopravy a mechanizace, Ing. Antonínu Kvačkovi z lomu Zárubka a mnoha dalším. Z externích sponzorů pak děkujeme společnosti Kofola, která letos dodala na tábor 680 lahví vody Rajec a limonád Kofola, též Hlavnímu městu Praha nebo společnosti Emco za cereálie a svačinové tyčinky. Děkujeme!" vzkazuje Petr Dvořák.

 

 

Fotky z letošního tábora postupně najdete na táborových stránkách www.krounka.ic.cz. A v lednu zde najdete i první informace pro rok 2022.